?

Log in

Edgar Lee Masters: Spoon River Antologia - Arvostelumaja

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> Profile

May 6th, 2004


Previous Entry Share Next Entry
celeporn
09:19 pm - Edgar Lee Masters: Spoon River Antologia
Kirjailija: Edgar Lee Masters
Teos: Spoon River Antologia
Suom. Arvo Turtiainen


Olen lähes varma, ettei kirjalle voisi keksiä enää tuon tylsempää nimeä.

Spoon River on kuvitteellinen pikkukaupunkin jossain Keskilännessä; samalla se edustaa mitä tahansa Yhdysvaltain pikkukaupunkia, se on Amerikka pienoiskoossa. Ja Spoon River Antologia on kokoelma tämän kaupungin asukkaiden hautakirjoituksia.
Näin sanoo kirjan takakansi.
Kuulostaa edelleen suorastaan tappavan tylsältä.

Kirjassa ei kuitenkaan ole kyse hautakirjoituksista, vaan elämäntarinoista. Tilityksistä. Kukin kertoo itsestään, elämästään, läheisistään, 1900-luvun pikkukaupungista. Jokainen henkilö on tiivistetty yhdeksi runoksi, ja usein tekstit käsittelevät vain jotain yhtä elämää ravistanutta tapahtumaa. Kokonaisia elämänkertoja ei ole kuin muutama, ja nekin varsin lyhykäisiä.

Ensimmäinen ajatus kirjaa katsoessa on, että runot luultavasti toistavat toisiaan, mutta näin ei onneksi ole. Tekstit ovat hyvin vaihtelevia, mukana on vähän kaikkea; tragedioita, komiikkaa, rakkaustarinoita, taivaanrantaa maalavia runollisia kuvauksia, ja niin edelleen. Kaikkea, mitä nyt ihmiselämä voi olla.
Hauskaksi lukemisen tekee myös runojen linkittyminen toisiinsa, esim. kaupungin pormestari mainitaan varsin moneen otteeseen ja aina vähän erilaisissa yhteyksissä. Kaikkia suhteitahan ei millään voi muistaa, joten kirja kestää monta lukukertaa. Ja aina huomaa jotain uutta.


arvosana: 9+

(4 comments | Leave a comment)

Comments:


[User Picture]
From:greensery
Date:June 11th, 2004 10:07 am (UTC)
(Link)
Spoon river on todella ysin arvoinen. :) Yksi parhaimmista lukemistani kirjoista ehdottomasti.
From:helminen
Date:April 6th, 2005 01:28 am (UTC)
(Link)
Oon lukenu Spoonin noin kahteen kertaan ja oon vieläkin haltioissani.
[User Picture]
From:cheyna_
Date:October 18th, 2005 11:27 pm (UTC)
(Link)
Harhailin jo kahteen otteeseen kahdessa eri kirjastossa miettimässä, että "mikä se oikein olikaan se runokokoelma kuolleista". Mietin ja mietin, mutta nimi ei palannu mieleen. Lukiossa parikin äidinkielen opettajaa kirjoitti konseptin loppuun ainetta arvostellessaan kommennuksen lukea Spoon River Antologia. Tänään menen kirjastoon ja lainaan sen. Onneksi olen nyt kotikylässä. Täällä kirjastosta löytää kirjat varaamatta, toisin kuin opiskelukaupungin kirjastossa...
[User Picture]
From:cheyna_
Date:October 18th, 2005 11:33 pm (UTC)
(Link)
Oho. Luin ohjeistuksen vasta edellisen kirjoitettuani. Eipäs tullut ihan kirjakielinen tuotos. Lieneekö tuolla niin väliäkään... :)

> Go to Top
LiveJournal.com